Kunstnere
Hos Kjøpmannsgata Ung Kunst finner du verk fra lokale, nasjonale og internasjonale anerkjente kunstnere – unge og erfarne med ulike teknikker. Verkene er til salgs i galleriet og nettbutikken. Her kan du lese mer om de som står bak kunsten.
Cathrine Dahl & Ørjan Aas
Dahl og Aas jobber med svart-hvitt tresnitt i store format. Grafikken som lages er basert på foto og skisser som behandles i flere omganger. De resirkuleres og lages i nye varianter og kombinasjoner.
Marius Amdam
Erfaren kunstner med mangfoldig separat og kollektiv utstillingsvirksomhet, basert hos Lademoen kunstnerverksteder i Trondheim.
Eilert Asmervik
Instrumentet kjeden av bilder og over-bilder fløyter gjennom; Klassiker bølgelengder og syntese-slagere, Imporv eso-saus ad Billed-Hell + Lys-Bilde/Bilde-Lys! Med maleri som hovedinstrumentet brukes ett bredt register av tilegnelser og bilde-forråd til å framstille ett spektrum av bildeverdener.
Idun Baltzersen
Trøndersk grafiker basert i Stockholm. Kjent for store vegginstallasjoner og håndlagde kunstbøker.
Håkon Bleken
En av Norges fremste samtidskunstnere fra Trondheim, kjent for sine store utsmykninger i det offentlige rom, maleri, kulltegninger og litografi.
Elmgreen & Dragset
Det dansk-norske kunstnerparet Elmgreen & Dragset har samarbeidet siden 1995. Gjennom sine kunstverk utfordrer de publikums oppfatning av sosiale rom og deres opplevelse av «normal adferd» stilt overfor ulike situasjoner i samfunnet.
Ingvild Eiring
I Ingvild Eirings dioramaer møter vi en fantastisk detaljrikdom i ulike interiører og tablåer. Aktørene er påkledde mus satt inn i ulike interiørscener. Eiring er en stor historieforteller og formidler. Dioramaene tar ofte utgangspunkt i mystikk og overtro på slutten av 1800-tallet. Eiring har de siste par årene jobbet med scener hentet fra hennes egen bakgrunn fra Nord-Norge og Nord-Østerdalen.
Siri Elfhag
Den sosiale konteksten – noen ganger dystopisk, ofte inkludert vagt forstyrrende, til og med groteske, detaljer – er befolket med dyr, mennesker og en rekke skapninger som kan ha sin opprinnelse i et underbevisst sinn, eller en drøm, og den typen bevissthet som vanligvis forbindes med med surrealisme.
Eva Faye
Eva Faye vokste opp i Bærum utenfor Oslo. Sin kunstutdannelse tok hun i Paris og i New York City: BFA fra Parsons Dchool of Design og MFA fra Hunter College. Siden endt utdannelse har Eva hatt flere utstillinger i USA og i Norge. Hun bor og arbeider i Bridgehampton, New York og i New York City.
Kari-Lena Flåten
Kari-Lena Flåten arbeider i hovedsak med materialet bronse i sine skulpturer. Gløden i dette materialet er med på å fremheve arbeidene og egner seg godt til det utrykket hun ønsker å formidle. Menneskene står ofte i sentrum av hennes arbeider, og hun inspireres av følelsene, situasjoner og ulike personligheter.
Per Formo
Per Formo arbeider med maleri, tegning, trykk og veggmaleri i en abstrakt geometrisk tradisjon siden ca 1990. Han har utviklet flere maleriprosjekter basert på ulike typer forhåndsdefinerte strukturer eller prosedyrer, en arbeidsmetode hovedsakelig begrunnet av en skepsis til den ofte vanepregede ‘fri’ intuisjonen.
Andreas Mandal Fortes
Andreas Mandal Fortes fokus på det ubestemmelige har hatt hans kulturelle og etnisk blandede bakgrunn som springbrett, og har videre blitt informert av bl.a. postmoderne okkultisme og filosofisk idealisme. For Mandal Fortes står stofflighet og abstraksjon i penselføringen sentralt i maleriet, som en utvidet funksjon av kroppens evne til å ta grep om verden.
Mishi Foltyn
Fra New Zealand med bakgrunn som danser. Bor og arbeider i Trondheim med storskala tegninger og stedsspesifikke installasjoner.
Matilde Westavik Gaustad
Gaustad jobber med video og billedvev, både som enkeltstående verk og i romlige installasjoner, og hun fokuserer på de underlige og iblant ubehagelige aspektene ved forholdet mellom mennesker, dyr og teknologi.
Madeleine Heyman
Madeleine Heyman er en maler fra Gøteborg, bosatt i Trondheim. I sitt kunstnerskap strever hun etter å skape en verden av motiver hvor motivene er både forførende, men også fysisk utfordrende. En balanse mellom nytelse og ubehag, noe kjent, men likevel fremmed.
Håkon Sandmo Karlsen
Håkon Sandmo Karlsen (f. 1998 i Tromsø) jobber primært med fotografi og video, men de siste årene har han også fokusert på installasjoner i rom. Han er utdannet ved Norsk Fotofagskole i Trondheim (2019-22) og tar nå bachelor ved Kunstakademiet i Trondheim. Arbeidene hans er innkjøpt av Trondheim Kommune og NTNU hvor de henger på Institutt for Lærerutdanning.
Kjell Erik Killi-Olsen
Har både initiert og finansiert Kjøpmannsgata Ung Kunst. Internasjonalt anerkjent maler, tegner, grafiker og billedhugger med spektakulære bronseskulpturer.
Pål Lersveen
Pål Lersveen (f. 1979) er en Trondheimsbasert kunstner som jobber på tvers av ulike medier og formater. Kjernen i hans kunstnerskap er video- og videoinstallasjoner. Han viser en særlig interesse for hvordan video og rom kan danne nye fortellinger eller konsepter.
Håvard Løvnes
Håvard Løvnes har tegnet hele livet, han er stort sett selvlært, men har fått veiledning fra etablerte trønderkunstnere som Aud Lilleengen og Tone Ek. I tillegg har han studert gamle og nye mestere. Portrettet har alltid vært en viktig del av uttrykket hans.
Per Stian Monsås
Ung kunstner fra Trondheim med en materiell praksis som spenner seg fra abstrakt grafikk til monumentale installasjonsverk.
Laura-Ann Morrison
Gjennom fotografi, film, installasjoner og performance arbeider Laura-Ann Morrison med temaer fra traumer, empati, ritualer og historier. Morrison ser på tid, for å forstå rom, historier for å forestille seg bevegelse, fortid for å undersøke identitet, og smerte for transformasjon.
Therese Myran
Trønder med eget verksted og galleri i Trondheim. Arbeider med tekstil, trykk og maling, og har utstillinger over hele Norge.
Eigil Nordstrøm
Eigil studerte billedkunst ved The Art Academy i London, og har de siste årene gjort seg bemerket som kunstner og kurator både i Storbritannia og Norge. Hans praksis innbefatter et bredt spekter av maleriske prosesser og materialer som bearbeider tematikker fra naturen i abstraherte formspråk.
Therese Nordvedt
Nordvedt gjorde seg først gjeldende som grafiker. Hun utmerket seg med sin særegne bruk av etsing. Motivmessig dominerte menneskeskikkelser. Fremfor individuelle trekk betones det karakteristiske gjennom øyne, maskelignende ansikter, brokker av bevegelse. Formalt mestret hun dette ved rytmiske konturlinjer og spill av kontraster mellom lyse og mørke felter.
Guttorm Nordø
Nordø arbeider med det meste; tegning, maleri, grafikk, mailart og mye mer. Fortellingene i bildene hans har ingen løsning, men innbyr til ulike fortolkninger
Tore Reisch
Tore Reisch har fordypet seg i treskulpturer og tegning, hvor spesielt furu har vært ett mye brukt materiale. Gjennom tegninger og håndverk bearbeider han kunsten med tradisjonelle og moderne teknikker, hvor skulpturene blir små historier i mer eller mindre abstrakt form.
Vilde Rudjord
Gjennom en fargesterk palett skildrer Rudjord makabre scener som slakt av kvinnekropper, avhugde kuhoder og mareritt lignende gudinner, til hverdagslige observasjoner som en bukett eller en flakong. Bildene hennes referer ofte til eldre kunsthistorie, eventyr og personlige refleksjoner.
Bella da Silva Buxbom
Bella da Silva Buxbom er en dansk-portugisisk billedkunstner som bor og arbeider i Trondheim. Hun har bakgrunn fra klesproduksjon og moteindustrien i København, og en mastergrad fra Kunstakademiet i Trondheim hvor hun særlig har arbeidet med installasjoner og menneskelig interaksjon.
Håvard Stamnes
Trondheim basert grafikker. Hans arbeiden kan da ende opp som tegninger, malerier, skulpturer, grafikk, video og til tider dikt.
Håvard Vikhagen
Håvard Vikhagen er først og fremst maler, med sterk tilhørighet til det som har fått navnet Neoekspresjonisme. Bildene er ofte poetiske landskap fra vestlandet eller mennesker i landskap, med klart slektskap til Edvard Munch, Ludvig Karsten og Frans Wideberg.
Maiken Hauksdatter Lyng Østerhagen
Grunnlaget mitt for å skape noe som helst stammer fra min dype kjærlighet til og fascinasjon for farger og lys. Fargene snakker og vil noe. Jeg vil også noe av dem, men jeg klarer ikke riktig å sette fingeren på hva det er. Så jeg leter hele tiden etter forskjellige fargekombinasjoner og komposisjoner for å finne ‘den rette’.
Ingunn Ystad
Ingunn S. Ystad (f. 1984, Steinkjer) utforsker maleriet og problemstillinger knyttet til maleriet. Ikke maleriet som et medium for representasjon, men dets egenart: Hva gjør et maleri? Hva består det av? Arbeidene til Ingunn kan beskrives som ekspressive, nonfigurative eller abstrakte. Utrykksfylle former, utallige ulike fargenyanser, som gjentar seg, og til sammen blir en finstemt komposisjon.
Einar Grinde
Grinde bor og arbeider i Trondheim og jobber hovedsakelig med temporære oppblåsbare skulpturer, der han bruker vifter til å blåse opp og kollapse skulpturene. Vekst og fall. Med dette prøver han å understreke tiden, vår plass i den, og vår subjektive oppfatning av den.
Alexander Wille
Alexander Wille (f. 1996 i Kingston upon Thames, Storbritannia) ble i fjor uteksaminert på masternivå ved Det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler for Arkitektur, Design og Konservering I Arkitektskolen. Han bor og jobber i Oslo. Wille var i perioden 2019-20 assistent for Sverre Bjertnæs og har i de siste to årene vært assistent for Christer Glein. Dette er hans første galleriutstilling.
Guri Sandvik
Guri Sandviks keramiske objekter støpes i innfarget porselen og leirgods/terracotta. Hun tilstreber rene geometriske former, nærmest industrielle, men etterlater bevisst vage spor av håndverket i overflaten. Form, linjer og stofflighet er i fokus. Sandvik liker kontrasten mellom det harde materialet, de strenge formene og den taktile uglasserte flaten på utsiden av objektene.
Per Ellef Eltvedt
Per Ellef Eltvedt er en Trondheimsbasert kunstner med bachelorgrad fra Kunstakademiet i Trondheim. Han arbeider med utgangspunkt i maleri, som også utvikler seg til å inkludere skulpturer i tre og metall. Eltvedt utforsker med arbeidet sitt menneskelige sinnsstemninger, og relasjoner til omgivelsene, kollektive – så vel som egne, og benytter seg ofte av prosessen som videre kildemateriale.
Endre Aalrust
Endre Aalrust er en kunstner bosatt i Berlin som jobber parallelt med figurativt maleri og essayistisk kortfilm. Uavhengig av medium tematiserer arbeidene hans ofte følelser som sjenanse, verdighet og skam, gjerne med elementer av både komikk og melankoli.
Ulrich Vogl
Utgangspunktet for arbeidet mitt er min fascinasjon for hverdagslige gjenstander og steder, deres historier og atmosfærer. Gjenstandene er ofte de som blir mindre og mindre viktige i dag. De er enten integrert i sin opprinnelige form, transformert, eller de er bare tilstede som en referanse. De er alltid en del av en leken, eksperimentell og konseptuell prosess som kulminerer i et verk redusert til dets vesentlige, mens den lekende making-of forblir en synlig del av verket.
Erik Tidemann
Tidemanns kunstneriske praksis spenner over en rekke medier, inkludert maleri, tegning, video og skulptur med blandede medier. Med et øye for det surrealistiske og det dyriske, henter Tidemann taksidermi for både inspirasjon og fysisk byggemateriale, noe som gir hans arbeid og organisk sensibilitet.
Malakias Liebmann
Liebmann arbejder hovedsageligt med træsnit, linosnit og silketryk, og holder kurs ved Norske grafikere for barn og unge. Liebmann arbejder med følelserne og går i dialog med sine motiver og klargøre dem til livets trykpresse.
CH. T. Norum
Norum leker med kunsthistorien og blander den med observasjoner fra sitt eget liv. Bildene hans er rike på referanser, samtidig som de fremstår som svært frie og ubundne. Typisk for Norum er nettopp måten han forholder seg fritt til sine inspirasjonskilder og skaper særegne og personlige uttrykk i store og mindre formater Hans billedunivers er kraftfullt og sammensatt og uttrykker til fulle vår tidsånd.
Hanne Tyrmi
Hanne Tyrmi har alltid uttrykt seg gjennom ulike materialer. Hånd og sinn er i konstant dialog. Ved å bruke og bearbeide materialer som bly, stål, bronse, tre, filt og papp, formidler Tyrmi grunnleggende menneskelige erfaringer og gir dem en fysisk og taktil form.
Torhild Aukan
Siden midten av 90-tallet har hun utforsket gamle analoge lysgrafiske teknikker, og jobber ofte utendørs i dialog med naturen og med sola som lyskilde. Hun er opptatt av den nære forbindelsen mellom menneske og natur.
Thomas Kvam
Thomas Kvam har etablert seg som en kontroversiell kunstner med en sterk samfunns- og institusjonskritisk sans. Mord, krig, etikk og estetikk er tilbakevendende og sammenflettede temaer i hans kunstnerskap. Han tar opp vanskelige temaer og forsøker å forstå de bekmørke fenomenene vi andre helst vil slippe å ta innover oss, som menneskets mørke drifter som ikke lar seg temme.
Oscar Eriksson Furunes
Oscar Eriksson Furunes (f. 1991) er en norsk kunstner basert i Malmö og Trøndelag. Han arbeider med bilder og installasjoner og tar ofte utgangspunkt i historisk materiale som bearbeides og lades gjennom ulike formelle og konseptuelle grep.
Atle Auran
Atle Auran er trøndersk kunstner med base på Røros. Han arbeider som kommersiell fotograf og som kunstner med fotografi og grafikk som uttrykksform. Aller best trives Atle i skjæringa mellom fotografi og grafikk, og han har de siste årene forsket i ulike fotopolymerteknikker som utgangspunkt for grafikk.
Yola Maria Tsolis
Ved bruk av abstraksjon undersøker jeg hvordan persepsjonens vante og gitte forventninger påvirker måten vi leser våre omgivelser. Jeg forsøker å bryte opp konvensjonelle sekvensielle lesninger, der umiddelbare sanseinntrykk og tolkninger fra tidligere erfaringer smelter sammen og påvirker måten vi leser det vi sanser og ser.
Harald Wårvik
Jeg arbeider i all hovedsak figurativt, men hensynet til design og figurasjon på billedflaten, til fargesetting og teksturering, framtvinger en viss grad av abstraksjon og stilisering. Med de maleriske virkemidlene jeg så langt makter å håndtere, søker jeg å oppnå en type ekspressivitet som gir bildet – eller framstillingen om man vil – en viss tyngde, malerisk som tematisk.
Charlotte Bergesen
Papiret, blyanten og hånden er de eneste verktøyene, arbeidsprosessen repeterende, søkende og rolig. Resultatet er uplanlagt og ofte overraskende og kan til og med virke fremmed. Temaer som identitet, familie og menneskers relasjoner til seg selv og sine omgivelser har bestandig stått sentralt i kunstnerskapet. Dette er temaer hun stadig er nyskjerrig på og ønsker å utforske.
Usikkerkunstjente
USIKKERKUNSTJENTE er en kunstnerduo bestående av Alexandra Jegerstedt & Iben Isabell Krogsgaard. De samarbeider med utgangspunkt i individuelle praksiser, ved å bruke hverandres kunnskap om materialer og teknikker. Det oppstår et dynamisk møte i dialog, tegning og material utprøvinger, hvor de utfordrer hverandre til å tenke nytt.